fredag 26. september 2008

Vennesteder

Nå er jeg med i fjesbok-livet og føler på en måte at jeg følger med i tiden :) Har laget meg konto på Facebook, redigert et bilde av meg sjøl i Picknic.com, lagt det til i profilen min, meldt meg inn i gruppene "Rushfeldt" og "23 ting om 2 null" og posta et innlegg på veggen. Jeg prøver også å bli venner med en datter, en nevø og en bror - men foreløpig er jeg venneløs. Min snart 19-årige datter hadde følgende kommentar til sin mors fjesbok-profil: GRØSS... Jaja. Sånn kan man også si det. Håper Marit snart kobler seg på fjesbok, da har jeg i hvert fall én venn!

Flickr


Har tidligere vært innom Flickr på jakt etter bilder i forbindelse med min nettredaktørjobb, men har ikke fått med meg hvor avansert det egentlig er. Dette må jeg bruke mer tid på! Her er et bilde av Kirkenes, tatt fra Flickr.

fredag 19. september 2008

MSN Web Messenger - hjelp!

Dette er veldig gøy! En morsom måte å lære på, og med kjappe kommentarer fra Anita & Ivar. Veldig bra! Nå sliter jeg med å få til MSN Web Mesenger på jobb. Tenkte jeg skulle chatte litt med Anita og Ivar, men får ikke logget meg på. PCen vil bare blokkere pop-up vindu, og selv om jeg klikker her og der og tillater midlertidig visning av pop-up vindu, så kommer jeg ikke inn. Hva er det jeg ikke har forstått??

torsdag 18. september 2008

Direkte kommunikasjon

Nå har jeg chatta litt på MSN, men der var de fleste av mine kontakter frakoblet (hvor er barn og tantebarn når man trenger dem? ;). Synes MSN virker enklere enn Gtalk, men det er kanskje fordi jeg har brukt MSN tidligere.

RSS-leser

Jeg har valgt Google Leser som RSS-leser, og abonnerer nå på nyheter fra fire aviser og blogger. Lurer på om dette blir mye støy? Meldte meg ut av Biblioteknorge (postlista) fordi det rant inn innlegg som jeg aldri fikk tid - eller hadde LYST - til å lese. Jeg har sikkert gått glipp av mye faglig, men satser på at noen videresender innlegg derifra, hvis det skulle dukke opp et skikkelig gullkorn :) Tilbake til RSS - kanskje det bare er smart?

fredag 12. september 2008

Kategorisering på skolebibliotek

Siden jeg nå tross alt har fått min egen blogg, kan jeg jo bruke den til å lufte mine frustrasjoner når det gjelder kategorisering :)

Jeg har jobbet i kategoriserte skolebibliotek (vgs) i sju år og blir stadig mindre begeistret for kategorisering. På vår skole har vi ca 600 elever, ca 27.000 medier, 9 kategorier innen skjønnlitteratur og 29 kategorier innen faglitteratur.

På små bibliotek ser jeg at kategorisering kan være hensiktsmessig:
* Det blir enklere å finne fram uten å bruke katalogen
* Både elever og ansatte får fort oversikten over hva som finnes innenfor de enkelte fagene

Men på litt større bibliotek ser jeg etter hvert flere ulemper:
* Mange kategorier
* Vanskelig å finne fram
* Kaotisk inntrykk
* Plasskrevende
* Elever og ansatte trenger ikke å lære seg å bruke katalogen
* Bøker kan passe i flere kategorier, og hvis en da har vennet seg til å ikke bruke katalogen, finner en dem ikke
* Nye læreplaner og nye betegnelser gjør at kategorier må merkes om
* Våre elever (noen...) og ansatte (noen...) lærer seg kun å bruke sitt eget skolebibliotek, men det vil ha liten overføringsverdi når de kommer i andre bibliotek fordi de ikke bryr seg om Dewey nr på skolen - de vet hvilke hyller de skal lete i gjennom.

Jeg tror at hvis vi greier å lære elevene et system som brukes stort sett overalt ellers, så har vi gitt dem et fortrinn for videre studier, bibliotekbruk og informasjonsinnhenting. Eller??

onsdag 10. september 2008

23 ting...

Dette er en blogg som jeg skal fylle med mye 2.0 lærdom.