mandag 22. desember 2008

Julekort & juleradio

Årets julekort ble laget i Picnik. Der ligger mange maler som man kan redigere selv. Ble ganske stilig :) Egentlig hadde jeg tenkt å lage det som en glog, men siden glogene blir liggende offentlig tilgjengelig på Glogster, droppa jeg det. Jeg er ikke fan av å ha bilder av det yngste barnet mitt på nett. Det eldste er myndig og bestemmer selv. Hva synes andre om å publisere bilder av barna sine? Er jeg for skeptisk?

Anita har et innlegg på bloggen sin om julemusikk på lastFM. Jeg kan også anbefale IT-avisens juleradio som jeg hører på nå :)

onsdag 17. desember 2008

Glogster

Glogster er et glimrende verktøy til sammensatte tekster! Her har jeg laget en glog til Ungdommens kritikerpris:

mandag 15. desember 2008

Hva skal vi bruke "han Twitter" til?

Etter at jeg hadde lagt inn en kommentar om bruken av Twitter på mitt forrige innlegg, ble jeg tipset av Guttorm om dette blogginnlegget som tar for seg nettopp dette: "Han Twitter" er fantastisk

torsdag 11. desember 2008

Twitter

Nå tester jeg ut Twitter... Jeg vet om to personer på Twitter, Guttorm og Mari. Guttorm kunne jeg legge til uten noe om og men, men Mari måtte godta min forespørsel først. Restriksjoner man legger til selv...?

fredag 5. desember 2008

Wiki

Etter en del prøving og feiling har jeg nå laget en wiki på Wikispaces. Det er kun våre to juryklasser i Ungdommens kritikerpris, norsklærerne deres, Guttorm og oss på biblioteket som kan se og redigere wikien. Grunnen til dette hemmelighetsskremmeriet er at elevene våre ikke skal vurdere bøkene offentlig før selve prisutdelingen. Når Ungdommens kritikerpris er delt ut 5. mars 2009 kan vi evt åpne wikien for alle.

Jeg prøvde ut fire forskjellige måter å lage wiki på, før jeg landet på Wikispaces. På Google Nettsteder foregikk alt på norsk og var veldig enkel å bruke - for oss over 18 år med Google konto.... Feide Wiki var i teorien ideell fordi elevene der kunne brukt samme innlogging som de bruker på det fylkeskommunale systemet. Men det var så innviklet å bruke at jeg gav opp. Pbwiki ble også litt for omstendelig for meg. Wikispaces er derimot veldig enkel og logisk å bruke! Jeg er blitt veldig fan av bruksanvisninger på film, der det forklares og klikkes samtidig. På Wikispaces så jeg fem tominutters introduksjonsfilmer først og dermed var jeg i gang!

mandag 1. desember 2008

Web 2.0 i praksis...

Nå er jeg i full gang med å anvende mine nyervervede 2.0 kunnskaper i det virkelige liv på jobb :) Planen var å lage et lukket nettsted for våre to juryklasser i Ungdommens kritikerpris, og jeg var lykkelig da jeg oppdaget Google Nettsteder fordi det var enkelt å bruke og på norsk. Etter å ha laget et rammeverk for nettstedet, og invitert Rose til å være samarbeidspartner, oppdaget vi at man måtte ha Google-konto for å kunne bruke Google Nettsteder. Guttorm kunne fortelle at man i tillegg også må være 18 år for å opprette Google-konto. Siden alle elevene i juryklassene har hotmail-konto og flere av dem i tillegg er under 18 år, er Google altså uaktuelt. Det vil si at jeg må krype til korset og bruke et engelsk verktøy...

mandag 24. november 2008

Min 23. ting om 2.0

Da har jeg gjennomgått 23 ting om 2.0. Det som overrasket meg mest var at jeg ble så hekta! Da jeg meldte meg på kurset var jeg forholdsvis lunken og følte meg nærmest tvunget til å være med - fordi jeg så at det var nyttig. Men da jeg kom i gang og fikk mer innsikt i hva 23 ting om 2.0 egentlig var, tok det ikke lang tid før jeg var på kjøret... Som før sagt på denne bloggen, så synes jeg dette er en glimrende måte å lære på. Det har passet meg fint å ta tingene i mitt eget tempo, og jeg har likt godt at Anita har sendt ut oppmuntrende e-poster med nye oppgaver og frister med jevne mellomrom. Positivt også med rask respons fra Anita og Ivar når nye ting eller kommentarer er blitt publisert på bloggen, eller jeg har stått fast.

"Pensumet" har vært overkommelig og jeg liker godt at man gjør små, praktiske oppgaver etterfulgt av skriving på bloggen, for så å gå videre - i forhold til tradisjonelle studier der det skal leses mye og skrives lengre, vitenskaplige tekster i etterkant. Små kurs som dette er også enklere å tilpasse både jobb og familieliv. Bare synd vi ikke får studiepoeng for det...

Så ja, jeg har selvsagt lyst til å lære mer og deltar gjerne på nye kurs!

Bibliotek 2.0 - framtidas kaospiloter

Et bibliotek med 2.0 tjenester vil kunne nås hele døgnet, det vil nå flere - uansett hvor i verden de er, og flere enn bibliotekarer vil kunne svare på spørsmål. Det blir lettere å kommunisere med mennesker som fysisk ikke bruker biblioteket, men som er vant til å kommunisere via chat. Vi vil også kunne nå folk som tror at de ikke har behov for bibliotektejenester, f.eks via grupper og soner på steder som Facebook og Origo. Kanskje vil det bli sånn at vi bibliotekarer i Norge (verden?) etter hvert er ansatt ved ett og samme bibliotek, og at alle som ønsker bibliotektjenester tar kontakt på ett og samme sted - på nett, selvsagt :)

For å få tid til nye 2.0 tjenester kan bl.a. samlingsutvikling nedprioriteres, kanskje også tradisjonell skranketjeneste. Brukerne bør kunne forvente at vi som bibliotekansatte har en meget høy grad av 2.0 kompetanse, ellers vil bibliotekbruken langsomt (?) dø ut med den "gammeldagse" brukeren. Vi må være framtidas kaospiloter! Kompetansehevingen kan gjerne foregå på den måten vi har brukt i dette kurset, kanskje med en samling eller to underveis ved lengre kurs.

onsdag 19. november 2008

Mine web 2.0 favoritter

Det er ikke lett å skulle velge mine tre web 2.o favoritter! Alle tingene vi har lært om er nyttige til sitt bruk, enten på jobb eller privat - eller begge deler. Og selv om jeg ikke har gått like dypt inn i alle tingene, vet jeg i hvert fall om at de eksisterer og jeg kan finne tilbake til dem hvis jeg vil fordype meg mer. Jeg har etter litt om og men valgt meg disse favorittene:
  1. Google Dokumenter (utrolig praktisk!)
  2. Del.icio.us (utrolig praktisk!)
  3. Picnik (veldig morsomt!)

Både Bighugelabs/Flickr, Zoho Writer, Last.fm og iGoogle var med i teten helt til NÅ! Kanskje burde iGoogle stått på førsteplass, for det er et system som tiltaler meg. Jeg har stor sans for at jeg logger meg på ett sted og dermed har tilgang til Gmail, Google Dokumenter, bloggen min etc fra det ene stedet. Dessuten kan man jo samle både viktige og morsomme ting på samme sted. Kanskje ha en fane (eller ti...) for jobb og en fane (eller ti...) privat. Å ha tilgang til sine favoritter på nett er genialt, derfor Del.icio.us. Å leke med bilder er gøy, derfor Picnik, som er det jeg har brukt mest. Men jeg har store planer om å sjekke Flickr også ut skikkelig.

Web 2.0 Awards

Her var det mye spennende! Det er vanskelig å vite om det er den rette 2.0 tingen som har vunnet så lenge jeg ikke har skikkelig kjennskap til tingene, men jeg ser at mange av mine favoritter er med. Twitter og Meebo er ting jeg kunne tenke meg å sjekke nærmere. På Meebo kan man logge seg på MSN, GTalk etc samtidig, og det høres veldig praktisk ut. Twitter har jeg sett litt på, men det kunne jeg tenke meg å prøve ut. Ellers ser tingene under Mapping Applications spennende ut, og under Fun Stuff er det ting som Cocktail builder og HairMixer som sikkert kan være riktig så festlig! Sikkert like gøy som Yearbook yourself.....

tirsdag 18. november 2008

E-læring

Da var jeg i gang med å lære kinesisk! I hvert fall har jeg muligheten - skal prøve det skikkelig ut i heimen. Resultatet etter 15 dager kan jeg jo legge ut her? ;) Nå har jeg gått igjennom 20 ting om 2.0, og jeg synes dette er en glimrende måte å lære på! Samtidig tror jeg det er viktig med frister og at man får tilbakemeldiger på det man gjør, spesielt hvis det er opplæring der deltakerne sliter med motivasjonen. Dette er framtida! En grundigere evaluering av 23 ting om 2.0 kommer i ting 23... På Kirkenes videregående skole er det ansatt en IKT pedagogisk ansvarlig, Guttorm Hveem, som kan mye om dette - så nå har vi ekspertise på huset også! Her er det rett og slett fare for at en del 2.0 (og 3.0 og 4.0 og ....) ting settes ut i livet etter hvert...

Virtuelle verdener

Min digitale hverdag i Second life kommer ikke helt i gang, til tross for gjentatte forsøk utover dagen. Om det skyldes fylkeskommunen eller Second life er noe uklart... Jeg har i hvert fall laget meg en profil og er klar den dagen Second life slipper meg inn!

tirsdag 11. november 2008

mandag 10. november 2008

Origo

Origo var gøy! Nå har jeg invitert noen kursdeltakere inn i kretsen min...og meldt meg inn i Mitt Finnmark. Jeg har opprettet Forsøkssonen og meldt meg inn i både Finnmarksbibliotekarenes 23 ting og Kakesonen - da skulle de fleste behov være dekket :) Origo minner mye om fjesboka og det begynner å bli noen soner og grupper å følge med på. Men som sagt: Gøy!

Mashups

Nå stoppet alt opp, bare fordi jeg ikke greide å engasjere meg i mashups... Jeg ser at det er nok en lur ting - spesielt på Nasjonalbibliotekets sider, som jeg synes er håpløse å finne fram på. Der kunne man lagt igjen gule lapper om hvor man fant ting man kan tenkes å lete etter igjen.

onsdag 5. november 2008

Lur ting

For å være ærlig trodde jeg at iGoogle kom til å bli nok en lur ting. Men i dag oppdaget jeg at det var veldig praktisk! Jeg trengte samsøket, og da var det veldig enkelt å ta opp iGoogle sida mi - som jeg allerede var pålogget - og bruke samsøket derifra. Jeg har lagt det øverst, så det er lett tilgjengelig. Dessuten er kunsttemaet jeg har valgt skikkelig stilig, artig å følge med på hvordan det forandres! Ja, jeg er hekta :)

mandag 3. november 2008

Lek med bilder


Å leke med bilder liker jeg godt! Jeg kom ikke inn på txt2pic.com, men det var nok å ta seg til på bighugelabs.com :)

fredag 31. oktober 2008

Personlige forsider

Dette var nok en lur ting. Har laget meg en personlig forside på iGoogle, lagt til forskjellige elementer, valgt et kunsttema og plotta inn morgendagens 4 årsdag i kalenderen. Ser poenget, men det gjenstår å se om jeg kommer til å holde sida vedlike.

torsdag 30. oktober 2008

Rollyo

Nå har jeg laget meg en søkemotor i Rollyo som skal søke på bokanmeldelser. Den var ikke helt vellykket.... En av URlene jeg brukte var til bokanmeldelser i Bok & samfunn, men etter en test ser jeg at Rollyo søker på hele Bok & samfunn, noe som gir en en del støy i søket. Hmmm....

onsdag 29. oktober 2008

Delicious

Da har jeg opprettet nok en konto - denne gangen på Delicious. Jeg er en ivrig samler av lure bokmerker - mange blir sjelden eller aldri brukt - så jeg valgte å ikke hente alt det inn til Delicious. Jeg lagde meg en ny liten samling, bare som en test. Tror dette kan være noe å tenke på for oss på skolebibliotek også - en bra måte å lage lenkesamlinger på.

tirsdag 21. oktober 2008

LibraryThing

Nå har jeg opprettet en konto på LibraryThing, lagt inn fem bøker der, sjekka skyer og trender, og meldt meg inn i Norske bibliotekarer. Jeg skjønner at dette kan være smart, men dette er ikke noe som fascinerer meg privat. Jeg er en trofast bibliotekbruker, kjøper lite bøker og har foreløpig ikke følt behovet for å katalogisere min private boksamling. Men det å få tips og anmeldelser i Mikromarc hadde vært kjempefint for lesere som vil ha bøker som ligner en annen de har lest, noe om samme tema osv. Litt sånn Amazon.com-aktig... Så her har våre systemleverandører noe å strekke seg etter (eller kanskje det kommer i MM 3?).

Sinker på skolebiblioteket

Glad det ikke er meg som er skolebibliotekar ved Gausdal videregående skole....:(

mandag 20. oktober 2008

Utvalgt video fra Youtube

Nå har Ivar hjulpet meg med å publisere en video fra Youtube :)
1. Finn video
2. Kopier Embed-kode til høyre på sida
3. Velg fanen med Rediger HTML når du skriver et innlegg
4. Lim inn Embed-koden
5. JIPPI!! Takk, Ivar :)

lørdag 18. oktober 2008

Musikk

Noen av Tingene vi lærer om her blir jeg skikkelig hekta på - og LastFM er en av dem! Dette var gøy! Har hørt på litt forskjellig musikk og funnet meg en stasjon med diverse bra (og ikke fullt så bra) musikk som heter ABBAradio (kan det tenkes at opphavspersonen ønsker å tiltrekke seg ABBA-fans som meg, tro..;)) Kunne godt tenke meg å lage en egen radiostasjon, men siden det innebærer kostnader venter jeg på bedre tider og hører på andres stasjoner istedenfor. Artig :)

Video

Nå har jeg sett på videoer, og selv om dette skal være mest fag, er min begeistring for Barne-TV fra 70-tallet stor... I ettertid har jeg forstått at det ikke er korrekt å ha elsket Lekestue og Vibeke Sæther, men det gjorde altså jeg i min barndom! Pernille og Mr. Nelson var en annen favoritt :) Jeg har prøvd å laste opp en nøye utvalgt video i bloggen min, men selv etter å ha vasket huset, satt på en maskin klær, satt en brøddeig og bakt ut brødene (litt overdrevet...), så drev maskinen fremdeles og lastet opp videoen. Enten har jeg gjort noe galt eller så har jeg igjen et tregt system. Jeg får definitivt ikke Tålmodighetsprisen i år heller... Link til min utvalgte film: http://www.youtube.com/watch?v=GXh0VkJYc3I Egentlig ville jeg helst ha en film her om "de lynraske flyan" som min lille sønn og hans far bruker å se på, men den må jeg visst ha guttenes hjelp til å finne... Videoer er noe jeg definitivt ser nytten av i et bibliotek, f.eks. når det gjelder presentasjon av biblioteket, brukeropplæring og opplæring i informasjonskompetanse. Veldig greit å kunne ha instruksjoner på film for lesesvake grupper og som variasjon.

Podkast

Nå har jeg lagt inn en RSS feed av podkasten Samiske nyheter på norsk (fra NRK) inn på min Google leser. Jeg ser at podkast kan være smart, men blir det ikke bare enda en lur ting i bunken av lure ting man burde hørt på/sett på/lest? Jeg må innrømme at jeg ikke helt har sett lyset når det gjelder podkast, verken for meg privat eller for biblioteket jeg jobber på. Men kanskje det kommer?

torsdag 16. oktober 2008

Wiki

Jeg kunne jo ikke sette meg foran TVen etter å ha publisert mitt dilemma på bloggen... Nå har jeg brukt nesten en hel time på Wiki, og det var ganske artig - selv om jeg hele tiden fikk merkelige feilmeldinger enda det ikke var feil noe sted (som jeg kunne oppdage). Jeg har skrevet om boka Kurtby og filmen Once, og laget min egen side om 23tingomtull :)

Den Sjuende Tingen

Etter et langt avbrekk for å få oss underbetalte bibliotekarer opp i lønn (en utmattende, om enn ikke så innbringede affære...), hadde jeg nå tenkt å trøkke til med Den Sjuende Tingen. For dette er noe jeg synes er gøy! Men hva skjer? Nettet går så treeeeeeegt at inspirasjonen min fort erstattes av irritasjon (også jeg som har lest sånn en fantastisk bok som jeg skulle skrive om på Wikien!). Det er mer praktisk sånn sett å gjøre disse Tingene på jobb, men der er det ikke så vanlig å få tenke en hel tanke uten avbrytelser. Nå har jeg to valg: 1. Prøve igjen. 2. Slave foran Torsdagsklubben på TV...

fredag 26. september 2008

Vennesteder

Nå er jeg med i fjesbok-livet og føler på en måte at jeg følger med i tiden :) Har laget meg konto på Facebook, redigert et bilde av meg sjøl i Picknic.com, lagt det til i profilen min, meldt meg inn i gruppene "Rushfeldt" og "23 ting om 2 null" og posta et innlegg på veggen. Jeg prøver også å bli venner med en datter, en nevø og en bror - men foreløpig er jeg venneløs. Min snart 19-årige datter hadde følgende kommentar til sin mors fjesbok-profil: GRØSS... Jaja. Sånn kan man også si det. Håper Marit snart kobler seg på fjesbok, da har jeg i hvert fall én venn!

Flickr


Har tidligere vært innom Flickr på jakt etter bilder i forbindelse med min nettredaktørjobb, men har ikke fått med meg hvor avansert det egentlig er. Dette må jeg bruke mer tid på! Her er et bilde av Kirkenes, tatt fra Flickr.

fredag 19. september 2008

MSN Web Messenger - hjelp!

Dette er veldig gøy! En morsom måte å lære på, og med kjappe kommentarer fra Anita & Ivar. Veldig bra! Nå sliter jeg med å få til MSN Web Mesenger på jobb. Tenkte jeg skulle chatte litt med Anita og Ivar, men får ikke logget meg på. PCen vil bare blokkere pop-up vindu, og selv om jeg klikker her og der og tillater midlertidig visning av pop-up vindu, så kommer jeg ikke inn. Hva er det jeg ikke har forstått??

torsdag 18. september 2008

Direkte kommunikasjon

Nå har jeg chatta litt på MSN, men der var de fleste av mine kontakter frakoblet (hvor er barn og tantebarn når man trenger dem? ;). Synes MSN virker enklere enn Gtalk, men det er kanskje fordi jeg har brukt MSN tidligere.

RSS-leser

Jeg har valgt Google Leser som RSS-leser, og abonnerer nå på nyheter fra fire aviser og blogger. Lurer på om dette blir mye støy? Meldte meg ut av Biblioteknorge (postlista) fordi det rant inn innlegg som jeg aldri fikk tid - eller hadde LYST - til å lese. Jeg har sikkert gått glipp av mye faglig, men satser på at noen videresender innlegg derifra, hvis det skulle dukke opp et skikkelig gullkorn :) Tilbake til RSS - kanskje det bare er smart?

fredag 12. september 2008

Kategorisering på skolebibliotek

Siden jeg nå tross alt har fått min egen blogg, kan jeg jo bruke den til å lufte mine frustrasjoner når det gjelder kategorisering :)

Jeg har jobbet i kategoriserte skolebibliotek (vgs) i sju år og blir stadig mindre begeistret for kategorisering. På vår skole har vi ca 600 elever, ca 27.000 medier, 9 kategorier innen skjønnlitteratur og 29 kategorier innen faglitteratur.

På små bibliotek ser jeg at kategorisering kan være hensiktsmessig:
* Det blir enklere å finne fram uten å bruke katalogen
* Både elever og ansatte får fort oversikten over hva som finnes innenfor de enkelte fagene

Men på litt større bibliotek ser jeg etter hvert flere ulemper:
* Mange kategorier
* Vanskelig å finne fram
* Kaotisk inntrykk
* Plasskrevende
* Elever og ansatte trenger ikke å lære seg å bruke katalogen
* Bøker kan passe i flere kategorier, og hvis en da har vennet seg til å ikke bruke katalogen, finner en dem ikke
* Nye læreplaner og nye betegnelser gjør at kategorier må merkes om
* Våre elever (noen...) og ansatte (noen...) lærer seg kun å bruke sitt eget skolebibliotek, men det vil ha liten overføringsverdi når de kommer i andre bibliotek fordi de ikke bryr seg om Dewey nr på skolen - de vet hvilke hyller de skal lete i gjennom.

Jeg tror at hvis vi greier å lære elevene et system som brukes stort sett overalt ellers, så har vi gitt dem et fortrinn for videre studier, bibliotekbruk og informasjonsinnhenting. Eller??

onsdag 10. september 2008

23 ting...

Dette er en blogg som jeg skal fylle med mye 2.0 lærdom.